Пирамиди, фараони

Вчера ми направи впечатление следната новина в Офнюз:

Цените на телефонните разговори ще паднат от 1 април. Намалението на разговорите идва заради промяната на тарифирането, което става по-справедливо за клиентите.

Досега потребителите плащаха по система „60 секунди плюс 1“ – разговори от по 10 секунди се отчитаха за цяла започната минута. От днес влиза в сила новото тарифиране „30 плюс 1“, съобщи БГНЕС.

Задължително всеки разговор ще се отчита с продължителност 30 секунди, а ако е по-дълъг, всяка следваща секунда ще се плаща реално.

От днес потребителите в цяла България ще могат да говорят от домашния си телефон на цената на градски разговор с всички останали фиксирани телефони в техния регион.

От април населените места, чиито телефонни кодове започват с две или три еднакви цифри, се обединяват в един регион с общ код. Това няма да доведе до промяна на телефонните номера на потребителите, а единствено ще добави новия код като задължителна част от номера им.

В първия момент ми прозвуча като първоаприлска шега, но по-късно се сетих, че чух да се говори за това преди няколко месеца и ставаше дума, че ще стане точно в началото на април.

Понеже ми се налагаше да се разходя до магазин на Глобул, реших да се поинтересувам какво ще ми кажат там по темата и попитах. Естествено, нищо не знаеха, но направихме уговорката, че днес ще мина пак и ще ме информират. Естествено – отново нищо не знаеха. Това ме наведе на идеята да звънна в КРС и да проверя за какво става дума. В КРС ми обясниха, че всъщност нововъдението не е от задължителен характер, а по-скоро от препоръчителен и се въвежда от 14 април, а не от първи. Препоръчителния характер означава, че операторите ще направят нови тарифни планове или ще направят промени по настоящите си, но не са длъжни да го направят за всеки план.

Казано с думи прости – на 14-ти е препоръчително всеки да се разходи до офис на оператора си и да провери дали има промени по настоящия му тарифен план и в случай, че такива няма, а държи да премине на новото тарифиране – да си преподпише договора със съответните нови условия.

Posted in Пирамиди, фараони and tagged , , , .