За авторските права и bTV

Никога не съм си мислил, че ще застана от тази страна на барикадата, но ето – и това се случи. Още по-малко съм очаквал от другата страна да са гордите защитници на салама – bTV.

Преди няколко дена (21.04.2014 г.) се прибрах от работа и седнах да вечерям на масата при останалите членове на семейството. Зад гърба ми боботеше централната емисия новини на bTV. Започна някакъв репортаж за местата в детските градини, който го слушах с половин ухо. Малко по-късно майка ми каза „Гледай, гледай…“ и аз се обърнах да видя за какво става дума.

Кадъра, който видях беше този (може би 2-3 секунди по-рано). На пръв поглед нищо особено, но за мен въобще не изглеждаше така. Ако отворите сайтът ми, чрез който си предлагам услугите като професионален домоуправител или фейсбук страницата му, ще видите веднага проблема. Ако случайно не го виждате хвърлете едно око на логото ми.

Снимката е връзка към видеото на сайтът на bTV новините.

Снимката е връзка към видеото на сайтът на bTV новините.

Не знам дали съм пълноправен носител на авторските права или на някакви права въобще. Логото е репродукция. По същия начин, който някой художник прави репродукция на известна картина. Оригинала беше в размер от 256х256 пиксела, а мойто е около 15 пъти по-голямо (4000х3901). Изцяло нарисувано и прерисувано от съпругата ми и е направено в размер, който е достатъчно голям да се щампова на тениска. Логото го ползвам от над 2 години. Раздал съм стотици визитки с него. Факт е, че оригиналното лого e забранено да се използва за комерсиални цели, а излъчването му в прайм тайма на телевизия със сигурност е комерсиално. Моята версия е категорично забранено да се използва без изричното ми съгласие.

Веднага след като излезе видеото на сайта на bTV новините, им писах на фейсбук страницата, но към сегашния момент (23.04.2014 г., 22:35 ч.) все още нямам отговор. Прилагам текста на съобщението дословно:

Здравейте, в централната си емисия новини днес (21.04.2014 г.) сте нарушили авторските ми права, използвайки логото на един от сайтовете ми без да имате разрешение. Дали ще е възможно да уредим въпроса без да правим самите ние новини или да се обръщам към съответните институции?

Изпратих и един малко по-подробен мейл на следващия ден. И на него нямам отговор все още.

Posted in I shit you not..., Пирамиди, фараони and tagged , , , , .