Бързо източване на батерия и прегряване на у-во с Андроид 4.4

В поста с преживяванията ми в Пловдив към края се оплаках от някакво бързо източване на батерията, което в последствие се оказа свързано и с прегряване. Докато бях там направих грешката да си ъпдейтна Андроида от 4.3 на 4.4 и вероятно това доведе до проблема. Проблема е масов и бих ви препоръчал да си запазите този пост, ако ви предстои обновяване към Андроид 4.4.

Първата нощ след ъпдейта си легнах с телефон зареден на 100%, а се събудих с 13%. И това с изключени фонови приложения, изключен дисплей, изключен мобилен и безжичен интернет, изключен GPS и т.н. – енергоспестяващ режим като цяло. Всъщност това беше започнало още предният ден през деня, но тъй като целия ден телефона ми беше свързан с мобилната ми батерия не ми беше направило впечатление. А трябваше при положение, че за около 8-9 часа ѝ изяде почти целия капацитет (4-5 пълни допълнителни зареждания на батерията на телефона са това).

Както и да е. Още във влака по пътя за София потърсих информация и открих, че вероятния проблем е точно в Андроида. Статията, която ме насочи натам е тук. В случай, че видите необичайно бързо харчене на батерията си – отворете Настройки > Управление на захранването > Използване на батерията и се огледайте в приложенията там. Ако показва, че някое от приложенията харчи невероятно много (при мен бяха Google play services – 94-96% в различните ситуации) сте открили проблема. Решението е, ако не е системно приложение да го изтриете, а ако е системно може да пробвате този вариант с рестартирането на телефона. Не го препоръчавам, защото може да ви изненада доста неприятно някоя сутрин, когато бързате да излезете и се окаже, че сте без телефон, защото е изяло батерията докато сте спали.
Ако случайно в Използване на батерията няма такова подозрително приложение, може да опитате да си изтеглите Wakelock detector. Тази програма диагностицира фоновите процеси на телефона и открива приложения, които не би трябвало да работят в режим на изгасен дисплей, но го правят. За съжаление работи само с рутнати устройства (за версия 4.4 става дума).
Решението, което ми помогна на мен (май) се нарича GServiceFix (пише се точно така слято) и следвайки няколко прости стъпки сякаш ми реши проблема. Инсталирах го преди 3-4 дена някъде и от тогава не се е появявал проблем (преди това се появяваваше почти всеки ден). За него не е нужно да е рутнат телефона, но няма да реши проблема, ако той не е предизвикан от процесите на Гугъл.

Не на последно място бих искал да препоръчам извършването на месечна профилактика за литиево-йонни батерии. Процедурата е елементарна – веднъж месечно изхабявате батерията до под 5% (няма проблем и напълно да я изхабите) и след това я зареждате максимално. Из форумите за телефони се твърди, че това ѝ действа като калибрация. Предполагам, че има нещо вярно в цялата история, но така или иначе нищо не ви пречи да опитате. Другото полезно профилактично действие е да не я зареждате прекалено много (за съжаление това не ми върши работа на мен, но пък може да ви свърши на вас).

Posted in Тинтири-минтири and tagged , , , , , , .