Диво пиво

Тия дни някой пак ми се похвали, че пие Диво пиво и аз понеже отдавна му точа лиги на това питие го подпитах къде мога да го открия. Един от отговорите беше напълно логичен – Халбите. Никога не съм подозирал, че една от любимите ми квартални кръчми е част от Стоте национални кръчми на България, но това спомогна единствено за по-скорошното посещение. Като се добави ефекта от цялата седмица стоене на сухо поради антиидиотик и неуспешния опит да пия безалкохолна Каменица като заместител на обичайното питие (няма такава гняс просто), ентусиазма ми беше лесно обясним. Жена ми също не ѝ трябваше много кандардисване и в крайна сметка се отправихме към поредния кулинарен излет – този път даже квартален.

1 2 3

Поръчах си Дивото пиво още с пристигането, а жена ми пиеше някакво странно съчетание от круша и джинджифил, която всъщност не беше никак лоша на вкус. За първи път пробвах чешка плодова бира, но определено си държи на териториалните традиции. Моето Диво пиво също не беше лошо, но мернах, че има някаква промоция, която пишеше, че не може да се съчетава с други, но аз все пак реших да пробвам – така и така бяхме дошли в точното време. В резултата на това смених на английски ейл Гларус и в крайна сметка нямаше проблем да се комбинира с 5-те процента отстъпка от книжката на Стоте кръчми.

6 7

Установил съм, че Халбите имат един грамаден недостатък – не можеш на едно посещение да пробваш всички бири.

Това е кръчма, която дори да отидеш сам няма да те остави без компания – веднага към масата ти ще се присламчат няколко другари – винаги готови да помогнат с унищожаването на някоя вкусна манджа.

4 5

В последствие установихме, че младежа от ляво е изключително глупав и смотан – отказваше да яде лучени кръгчета докато не са настъпени. Затрудняваха го и пържените пилешки кожички. Жена ми беше категорична, че е глупав, но аз допускам, че просто не е искал да яде бирени мезета без бира.

8 9 10

Халбите макар и с доста традиционно меню са способни да изненадат и по-експериментаторски настроените туристи като мен и жена ми. В случая тя реши да се изненада със сладолед с нуга, а аз се изненадах с пилешки хапки в сос от бяло вино и къри и печено сирене с мед и орехи. Изненадите бяха изключително приятни и ги препоръчвам с две ръце.

11 12 13 14 15

Posted in Кръчмонавтика and tagged , , , , , , .