Покажи на тези хора как гласуваш

fb

Гласувах. Не съм пропускал да гласувам, въпреки че съм гласувал съзнателно с невалидни бюлетини. Винаги съм гласувал спрямо собствените си моментни убеждения. Не съм си търгувал гласът, но може би в сегашната ситуация, това е най-смисленото, което може да се направи по избори.

Така и така съм на темата с търгуването на гласове – нека да започна с нея. Вчера ми направиха впечатление цените. Студентския глас струва около 30 лв., а ромският – около 100. Допълнително роми предлагат и да гласуват и по два пъти – имат извадени допълнителни удостоверения (един бог знае как са го направили тоя фокус) и могат да гласуват на две места. Очевидният извод за мен е, че студентите и младите хора като цяло не са същите като тези, които през 97-ма свалиха правителството на Виденов. Това от своя страна говори много красноречиво за бъдещето на държавата в дългосрочен план. Като цяло мисля, че е крайно време да спрем да повтаряме мантрата за „умните и красивите“, защото очевидно не са чак толкова умни.

Второто нещо, което ми направи впечатление вчера беше оптимизма на хора, които са протестирали през последната година срещу правителството на Орешарски. Имаше оптимизъм РБ да имат по-силно класиране, имаше оптимизъм за по-висока избирателна активност, имаше оптимизъм АТАКА да не влезат в парламента. Повтарях в продължение на година, че същите партии и вероятно още няколко, ще влезат в парламента, но като цяло нищо няма да се промени, т.е. протестите бяха безсмислени. Този, който ще ме оборва, че нещо ще се промени, защото РБ имат 9% да продължи да чете.

Третото нещо, което ми направи впечатление е нереално високия процент на РБ. Обяснението за мен е само в събирането на анти-ГЕРБ гласове с декларацията, че като правят коалиция с ГЕРБ нямало да приемат Борисов за премиер, Цветанов за вътрешен министър и Дянков за финансов. Последния за всички беше ясно, че няма да се върне, т.е. чисто популисткия характер на тази декларация веднага лъсва. Цветанов е заменим, а и Бойко доста недвусмислено се изцепи, че може да го направи министър на транспорта, т.е. Цецерон ще продължи да ни радва с цветанизми от някой друг висок пост.
Колкото до това Борисов да не е премиер има три варианта. При първият той просто отсвирва РБ и си прави коалицията с други партии (по надолу ще спомена вариантите за коалиция според мен). При вторият вариант той назначава някой свой човек на премиер и ще имаме нова марионетка за премиер веднага след Орешарски – вариант, който се учудвам, че не е ясен на всички гласували анти-ГЕРБ за РБ. Не вярвам гласувалите за РБ да не са му забелязали досега егото и характера, а по-скоро не са помислили за тях. Третият вариант на мен ми изглежда най-вероятен – ГЕРБ се коалират с РБ и Борисов е премиер. В крайна сметка РБ наистина не са единствената опция за коалиция, че да си позволяват да поставят условия, а и така като гледам повечето партии във формацията са готови на всичко, за да докопат кокала.
При всички варианти и положения излиза, че всеки глас даден за РБ е глас даден за ГЕРБ.
Тук май е мястото да спомена отново „умните и красивите“. Не знам защо изтъквате най-високото използване на преференция при гласувалите за РБ като предимство, защото това дефакто показва най-голямо разминаване между желанието на партията и желанието на избирателите, а това със сигурност е вредно в дългосрочен план.

Вариантите за коалиция.
Последните резултати, които съм гледал са при 87% обработени списъци, възможно е информацията ми да не е вярна към момента, когато го четете това. Към момента обаче за мен възможните коалиции са следните (степенувани от висока към ниска вероятност):
1. ГЕРБ + ДПС (неофициално)
2. ГЕРБ + РБ + ДПС (неофициално)
3. ГЕРБ + АБВ + ДПС (неофициално)
4. ГЕРБ + РБ + АБВ + ПФ
5. ГЕРБ + РБ + АБВ + ПФ + АТАКА
Естествено има и други варианти, но тези за мен изглеждат най-вероятните. Нека да ги обоснова.
1. ГЕРБ и в частност Борисов отдавна дават признаци, че са си оправили отношенията с Доган груп. Преди няколко месеца Бойко пи едно кафенце, което към днешна дата май много хора са го забравили. Допълнително Бойко (като мераклия да е едноличен управляващ) е най-големият губещ от изборите на тази дата, но той не възрази против нея. Не на последно място медийната група на Пеевски, която беше обърнала палачинката срещу Борисов по време на протестите февруари 2013, напоследък отново се изказва ласкаво за него. Всичко това свидетелства за някакви доста сериозни договорки по мое мнение и мисля, че е просто въпрос на време да разберем какви са те.
2. РБ отдавна се точат да са официален партньор на ГЕРБ, но имам някакви съмнения, че ще успеят да се преборят с егото на Борисов, а пък да се откажат от декларираното месец и половина по-рано, че не биха подкрепили правителство с Бойко за премиер, Цветанов за вътрешен министър и Дянков за финансов, на едни следващи избори, ще ги изкара отново извън заветните 4%.
3. Не знам дали този вариант не е по-вероятен и от предния. В е-вестник има доста публикации, които свидетелстват за връзката между Борисов и Първанов и как реално кариерата на Борисов е започнала под егидата на Първанов. Като се добавят и сравнително добрите отношения с ДПС от вариант 1, този вариант е напълно възможен.
4. Това вече отива малко към някаква научна фантастика, но пък всичко е възможно. Не знам как точно РБ ще се разберат да работят заедно с АБВ, но пък не е изключено. Както казах, те (РБ) имат вид на доста отчаяно опитващи се да докопат кокала и не го изключвам този вариант.
5. Като цяло тук важи същото, което написах за вариант 4, като само ще добавя, че АТАКА вече са били в коалиция с ГЕРБ и както е добре известно Сидеров обича парите. Тук отново е под въпрос дали РБ биха приели коалиция с АТАКА, но отново напомням, че имат голям мерак да управляват.

Изборите в чужбина – от край време ги намирам за една голяма порнография. Не смятам за нормално хора, които са избрали да емигрират, живеят от над 5 години в чужбина и нямат плътни 3 месеца в страната за последната година, да имат право на глас, който да определя тези, които сме избрали да останем, как ще живеем. Просто не е нормално. А от тези гласове идват адски много гласове за ДПС и РБ.

Понеже всички спрягат РБ като най-вероятен коалиционен партньор на ГЕРБ, искам да отбележа, че това за мен ще е равносилно на национална катастрофа. В предизборния лъжовник на РБ се споменаваха идеи за свикване на Велико народно събрание, промяна на конституцията и т.н. – всичко, което искаха през миналата година и двете основни групи протестиращи (февруарски и анти-Орешарски) – т.е. отново яко популизъм, за да се привлече някой допълнителен глас.
Към момента свикването на ВНС не е невъзможно, но за мен не е желателно поради няколко причини:
– Промяна на конституция при сегашната ни политическа криза би довело до по-голяма нестабилност и би я задълбочило;
– Редуциране на броя на депутатите би довело до „поевтиняване“ на пазаруването на депутати за лобистки нужди, т.е. в близко бъдеще това би довело до още повече строежи по Черноморието и планинските ни курорти и т.н. – неща срещу, които същите хора подкрепящи РБ протестират.

Накрая ще завърша с това, което повтарям от години наред. Не ни трябват Реформаторски блок, ГЕРБ, БСП, ДСП, АТАКА и т.н. Трябва ни лидер. Ново лице, което да обедини поне 70% от хората да отидат да гласуват за него. Някой като Костов през 97-ма. Този човек трябва да е готов да взима кофти решения, които няма да са в негов интерес и няма да му помогнат да вземе втори мандат, но ще подобрят ситуацията в дългосрочен план. Този човек ще трябва да промени модели, да подмени и съкрати голяма част от държавната администрация, да доведе със себе си нови политически лица, които да изтласкат сегашните „стари муцуни“ от политическата сцена. Перифразирайки един популярен лаф ми се ще да кажа, че няма как да си направим нова кочинка със старите прасета.

ПП: Вече може ли да ми кажете кво правим, като влязоха същите 4 партии в парламента и държат около 80% от депутатите? Разчитаме на Бареков, който държи 5 от оставащите 20% ли?

Posted in Избори 2014 and tagged , , , , , , , .