Моята борба

Не, няма да ви занимавам с бълнуванията на Хитлер, а ще ви загубя времето с нещо лично мое. Извинявам се на разочарованите.
Тази година навърших 5 години като бивш пушач – вече 5 и половина. Подобно на Марк Твен и аз съм ги отказвал цигарите хиляди пъти – даже по 30-40 пъти дневно съм ги отказвал. Факт е, че пушех по 4 (четири) кутии дневно и опрелено наблягах на по-тежките марки. Всичко това естествено си даде отражение и в един момент се стегнах и ги отказах веднъж и завинаги – когато установих, че не мога да изскача два етажа без да спра два пъти за почивка, защото съм останал без дъх.
Бях опитвал с Табекс и по-рано и знаех, че помага да залъжа никотиновия глад, но вече не отричах, че съм хардкор пушач и съответно, че като намаля след седмица-две дозите на Табекса жаждата за тютюн пак ще стане неудържима. Консултирах се с един-два познати бивши пушачи (отказали пушенето с Табекс), няколко познати лекари и като цяло стигнах до извод, че с моето наднормено тегло и количеството цигари дневно, трябва да тегля една майка на инструкциите от производителите на Табекс и да го пия, когато ми се допуши.
Последва свирепа 5 месечна борба с около 10-14 хапчета дневно (15-18 първия месец). Нееднократно посягах към цигарите и нееднократно си налагах да оставя кутията и запалката обратно. Наложи се да спра и алкохола и кафето докато ги отказвах – просто нямаше вариант да пия кафе или алкохол (дори бира) и да не запаля цигара.
Все още ми се пуши. На моменти ми се допушва до толкова,  че имам нужда да се завра в компанията на активни пушачи и да дишам с пълни гърди (впрочем това беше едно от нещата, които ми помогнаха в комбинация с Табекса) и не вярвам тази нужда да изчезне скоро. 2 години след като ги бях спрял цигарите си купих една кутия, но се въздържах да припаля и я изхвърлих.
В крайна сметка победих. Или поне засега съм победител. И въпреки, че това е една голяма победа, тя не беше победа без жертви. Винаги съм бил с доста високо наднормено тегло, но отказването на цигарите ми качи между 30 и 40 кг отгоре – няма как да съм сигурен колко точно, защото рядко се меря. Наскоро се премерих и се стреснах – не по-малко от онзи момент, когато установих, че не мога да изскача двата етажа до апартамента без да спра да си поема дъх на два пъти – напук на очакванията ми да видя нещо от порядъка на 170-180 кг, кантара показа фрапиращите 208 кг. Бях доста навлечен – зимно яке, дънки, колан и т.н., но въпреки това всичките ми дрехи и неща по мен нямаше начин да тежат повече от 8 кг, та в крайна сметка реших, че съм кръгло 200 кг.
Сега започвам нова борба – с килограмите. Не изпитвам съмнения, че в крайна сметка ще победя, но знам, че няма да е лесно. Поставил съм си за цел да ги сваля до 150 до лятото, а след това ще продължа да ги свалям до колкото и когато успея с още по-бавно и постепенно темпо.

Отива един с жена си при джипито и му казва:
– Така и така докторе, чувал съм, че височината има някаква връзка с килограмите. Оня ден се измерих и съм 200 кила, колко трябва да съм висок за това тегло?Хваща доктора и смята:
– 4 метра и 80 см.
Пичът се обръща към жена си и победоносно ѝ казва:
– Видя ли, ма? Не съм дебел, а нисък!

Понеже не намерих никакви хапчета от които да порасна с няколко метра на височина, пия разни неща за потискане на апетит и горене на мазнини. Допълнително съм елиминирал хляба и всичко тестено от менюто си и съм увеличил драстично плодовете и зеленчуците. Любимите ми пържени меса, дюнери и всякакви подобни остават в небитието и ще бъдат заместени с варени (бляк) меса и по-рядко – печени. Намалявам дозите бира, безалкохолни и ги замествам основно с вода и разни чайове вероятно (не ми е във възможностите да ги спра напълно).
Не на последно място обмислям как да стана по-малко енергоспестяващ и по-динамичен. Съвсем сериозно обмислям да си купя машинка като тази на публикацията, ако е на някаква допустима цена. В Kaldata са писали по темата преди време, ако още някой е заинтересуван.
Всичко това за съжаление ще се отрази и на хобито ми – кулинарен туризъм. Налага се да го прекратя временно – поне докато се вкарам в някаква форма различна от кръгла.

ПП: Към тези, които се чудят защо го пиша това: Вярвам, че първата стъпка към справянето с даден проблем е признаването му. И понеже не знам по-голям начин да призная нещо от това да го изкрещя в интернет – ей затова го пиша.

Posted in Разни and tagged , , , , , .

4 Comments

 1. Подкрепям! Браво, че си успял да спреш с цигарите. Уви, при мене не се получава. Сериозни адмирации, че си взел толкова важно решение, което касае здравето. Пускай регулярни нотификации как върви свалянето на килограми.

  Успех! 🙂

  • Благодаря.
   Веднага щом се забележи някакъв напредък с килограмите ще пиша – колко кг и за колко време, как и т.н.
   За цигарите – Табекс в наркомански количества докато установиш, че можеш без цигари. След това вече почваш да намаляваш количествата по начина описан в листовката. При още няколко познати-сериозни пушачи също проработи тази схема.

 2. Браво и за признанието, и за осъзнаването и за волята!
  Желая ти успех!

  • Благодаря.
   Волята тепърва ще бъде подложена на изпитание, защото още не е минала и седмица и се чувствам готов да изям слонче-сукалче 🙂

Comments are closed.