Ако религията ти иска да убиваш, моля, започни със себе си

Вчера се случи нещо, което вярвам, че мога да го нарека и европейският 11-ти септември. Хладнокръвно изпълнено, неописуемо в своята варварщина, посегателство срещу свободата на словото. Атаката срещу „Шарли Ебдо“ за мен е само доказателство за силата, която притежава свободата на словото, защото само много голяма сила е способна да предизвика такъв отговор.

Свободата на словото е нещо, което в България рядко виждаме, защото тя е постоянно потискана от политици, бизнес и кой ли не още. Даже от вчера има още един такъв опит – Боза Анет се опитва да осъди за 50 000 лв. варненският блогър и бивш кандидат-депутат от РБ, Боян Георгиев (varnasummer), защото е написал в блога си, че съдържа доказано вредни съставки в неизвестни количества. В публикацията не са нарушени общоприетите правила на добрия тон, но очевидно въпреки това от фирмата са се почувствали засегнати. Тази история за мен е също толкова хладнокръвен и варварски опит за потискане на свободата на словото.

Накрая бих искал да се присъединя към декларацията на майка ми и нейните колеги от ФЖМК:

Жестоките убийства в редакцията на френското издание „Шарли Ебдо“ следва да вълнуват не само всички журналисти и всички медии, но също така и всички граждани, които искат да чуват свободни гласове в публичността.

Недопустимо е свободата на изразяване, която е моралният избор на журналистите, да се заплаща с човешки живот. Това, че на тази свобода системно се посяга, напомня колко е важно също така системно да се обявяваме в нейна защита.

Заставаме в защита на свободното слово и вярваме, че тази позиция може да се отстоява без да се влиза в спиралата на взаимната омраза, която предизвиква все по-голямо насилие.

Снежана Попова
Мария Нейкова
Вяра Ангелова
Жана Попова

Je Suis Charlie.

Posted in Разни and tagged , , , , , , , , .