Цензура или право на избор

Линкове към тази страница повече няма да се допускат тук!

*** Коментарът съдържа непозволена препратка към друг сайт. ***

Вероятно всички сте видели тези съобщения, ако сте ръчкали из коментарите на по-популярните сериали, които се качват в zamunda.net.
От едно известно време (няколко седмици) тези съобщения се появяват почти веднага, когато някой се опита да публикува линк към addic7ed за субтитрите на съответния сериал. Което е изключително глупаво, защото addic7ed осигурява един от най-големите архиви за субтитри на всякакви сериали на всякакви езици. Мотива за това решение е, че субтитрите не са били качествени. Ок, но това за качествените субтитри не трябва ли да го решат потребителите? Който не ги иска, просто няма да ги свали и ще чака „по-качествените“ от subsunacs.net, subs.sab.bz или някой друг роден сайт за субтитри (впрочем и тяхното качество не е особено високо).
Проучих какъв е резултата между сериалите, които аз следя редовно (около 35 седмично) – около 20 от тях (около 60%) стоят непреведени от няколко седмици, а други 7-8 (около 20%) се превеждат с голямо закъснение – над 2 седмици.
Нямам намерение да уча колегите от администрацията на замунда как да си вършат работата, но при положение, че има толкова много хора, които оревават света за субтитри, би трябвало да им светне лампичката, че започват да губят потребители. Ясно е, че нашите хубавци от subsunacs и другите преводачески сайтове вероятно са платили или са направили някакви договорки, за да се премахне конкуренцията, която им взимаше потребителите, но загубата на потребители за замунда, ще им донесе много по-голяма загуба в дългосрочен план от това, което биха спечелили от нашите преводачески сайтове. Поне според мен.

Не на последно място на хората, които все пак имат нужда от бързо и лесно да намерят субтитри искам да препоръчам да си инсталират любимия ми линукски плейър (има и версия за уиндоус), а именно – SMPlayer. Ползвам го от години и освен удобния интерфейс и добрата работа, плейъра има една опция, която човека с нужда от субтитри ще оцени – възможност за директно търсене на субтитри в най-голямата свободна общност от преводачи – Open subtitles.

Posted in Пирамиди, фараони and tagged , , , , , , , , , , .