BBQ’15

Гледам на пържоли!
Лея пиво!
Развалям диети!

Това е възможно най-краткото и най-точното описание на периода от 25 до 30 юни. За съжаление бях решил да си спестя носенето на по-сериозна техника и съответно постоянно бях с паднала батерия на телефона, та не успях да снимам всичко, което се изпече, изяде и изпи. За сметка на това пък бяхме голяма и весела компания и си изкарахме готино провеждайки редица научни експерименти.

Подготовката започна няколко дена по-рано с донякъде експерименталните пияни мечета. Експеримента за мен се състоеше в това да сменя Харибо (които никой не ги препоръчва и с основание). За останалите мечетата бяха абсолютно ново преживяване, но не е като да останаха. Приготвянето им включва набучване на кол (клечка за зъби) по дължина, сушене 24 до 36 часа на сухо място (за да се свият и да могат да поемат повече) и кисненето им в алкохол по избор за няколко дена в хладилник с разбъркване през 8-12 часа, за да могат да поемат равномерно. Моя алкохол по избор беше някаква руска водка и се получи добре. Улучих доста добре и пропорциите – 600 гр. мечета изпиват чудесно 300 мл водка. Хем са добре напоени, хем са попили всичкия алкохол.

DSC_0007DSC_0008DSC_0009DSC_0010

Същинското барбекю се почна с 8 кила кюфтета:DSC_0012DSC_0013DSC_0014

И се продължи с пържоли от щраус и ребърца. Бяха седели в една и съща марината (уиски, соев сос, чесън, джинджифил и още някакви неща) и резултата беше, че ребърцата бяха най-добрите ребърца, които съм опитвал през живота си, а пържолите от щраус – най-сухото месо. Не е като да са останали де. В крайна сметка бяхме експериментално настроени. Още от София бяхме направили един супер добър барбекю сос, но ми изскочи от главата да го извадя за щрауса – иначе щеше да е в пъти по-вкусен.

DSC_0015DSC_0016

На 26-ти вечерта ни дойдоха и още гости, но понеже времето беше студено седнахме вътре. Всъщност студеното време ни донесе бонус романтична обстановка и още експерименти. В случай, че се чудите какво има на долната снимка – топихме маршмелоу.

DSC_0017DSC_0018

По план програма следваше ходене за балканска пъстърва. Изпратихме една скромна делегация от трима души.

DSC_0019DSC_0020DSC_0021

Обекта се оказа охраняем. Бяха около двайсетина звяра. Пазача каза, че се е отказал да ги брои. Аз на свой ред, даже и не съм опитвал…

DSC_0022DSC_0023

Тази първата се води японска, а не балканска. Очите ѝ и преди и след като изскочиха не бяха дръпнати, та само жълтия цвят остава като основание за името. Тези последните вече са си балкански.

DSC_0024DSC_0025DSC_0026DSC_0027

А тази сложна инсталация ползвах хем да си зареждам телефона докато пека нещо, хем да ми е подръка.

DSC_0011

За съжаление нямах особено много батерия, когато стигнах до вратните пържоли, шишчетата, пилешките пържоли и палачинките и затова тях ще ви ги спестя тази година.

Posted in Без категория, Кръчмонавтика and tagged , , , , , , .