Android 5.0 Lollipop

Вчера най-накрая ми дойде дългоочаквания ъпдейт на Андроида – 5.0 Lollipop. От доста време го чаках с надеждата, че най-накрая ще ми реши проблема от миналата година, за който писах тук и ще мога да си използвам отново пълноценно GPS-а и синхронизацията на профилите между различните устройства (опции, от които се лишавах през последната година, защото имаше доста голям шанс да предизвикват бързото източване).
С известно количество досада чаках да се свали ъпдейта и да се инсталира и реших да изгледам някакъв сериал, докато телефона приключи и се позареди малко. Приключи ъпдейтването, а на мен ми оставаха 20-на минути до края на сериала. Реших да го догледам и тогава да видя какво-що ново. За тия 20 минути батерията (телефона беше забоден на зарядното) се смъкна с 14-15%.
Теглих една колективна майна на късмета си, Андроид, Гугъл,  родата им до 9-то коляно и се заех да видя какво пише из форумите и по-специално бг форумите.  Темата в БГ Андроид форума ме обезкуражи в първият момент – нямаше никой с толкова драстичен проблем. Говореха за някакво прегряване и по-бързо източване на батерията, но определено не ставаше дума за моя проблем. Проведох тестовете описани в предния ми пост по темата и стигнах до извода, че е същата мизерия. Изключих телефона и го оставих да се зареди до сутринта на 100% (едно от изискванията на GServiceFix е телефона да е на 100%…). Сутринта много бързо го пуснах, отворих GServiceFix (вътрешният ми глас ме беше посъветвал да си го запазя, а пък аз като никога бях решил да го послушам), последвах стъпките (включване на GPS, интернет свързаност, рестарт на телефона, изключване на GPS и автоматично синхронизиране) и започнах да пробвам. След като за 25 минути откачен от зарядното и аз ръчкащ го, успя да свали едва 2%, прецених, че проблема е отстранен. Все пак с едно наум приготвих мобилната си батерия и тръгнах по задачи. Резултата бе много близък до обичайното ми потребление – за около 4 часа бях изхабил около 45%.

Иначе първите ми впечатления за новата версия са добри. Работи бързо, сякаш снима по-добре, приложенията се държат прилично… Харесва ми, че вече, когато въвеждаш пина за отключване на телефона, в момента, когато го въведеш и то автоматично го приема без натискане на допълнителен бутон. Друг страхотен плюс за мен е присъствието на големи известия на заключеният екран и изскачащите големи известия, ако правиш нещо друго (в друго приложение).
Естествено си има и недостатъци – стандартното за Xperia widget меню за бързо управление на модулите на телефона липсва безвъзвратно, но пък му намерих приличен заместител. Друг минус е липсата на лицевото разпознаване като опция за отключване, но мисля, че и него ще го преживея. Липсва ми и възможността да настроя уиджети на заключения екран – много ми беше удобно от там да си гледам времето.

Posted in Тинтири-минтири and tagged , , , , , .