Образцов дом

Помните ли табелките от едно време „Образцов дом“? Все още съществуват, а очевидно и все още има хора, които се стремят към тях. Но всичко по реда си.

Бяхме голяма компания в района на Своге, за да си правим барбекю. Когато не готвихме и не ядяхме обикаляхме по околните баири.
В областта е пълно с така наречените оброчни кръстове (всъщност ги има из цяла Стара планина, но ще говоря само за района, където бяхме). Всеки род от близките села си има такъв оброчен кръст и веднъж годишно (на църковен празник) прави курбан там, където се събира цялата рода и са поканени всички съселяни. Тези оброчни кръстове биват различни по размери, различно запазени, но са даденост – те просто са там, пръснати из цяла Стара планина. Говорил съм с доста хора за тях, но никой не е казал категорично какъв е произхода им или колко точно са стари. Чувал съм, че са от 200-300 до 600-700 годишни.
В района на село Свидня, където бяхме, знам за четири такива оброчни кръста, а за целите на историята искам да вметна, че имам претенциите на човек, който макар и да не живее и не прекарва много време там, да познавам доста добре района. Един от дните решихме да хванем нагоре из планината и стигнахме до края на селото. Там се натъкнах на един абсолютно нов пети оброчен кръст, който до скоро го е нямало или казано иначе – някой си го е донесъл. Бях изморен и твърде потресен от това до къде може да стигне стремежа да имаш „образцов дом“, за да снимам, но се върнах допълнително на следващия ден и документирах наглостта:

DSC_0029DSC_0028DSC_0030DSC_0031DSC_0032

Кръста не е бил там досега. Както се вижда от предпоследната снимка – тоя цимент е отлят миналата година. Сами си правете изводи какви говеда сме всъщност.

Posted in I shit you not..., Без категория and tagged , , , , , .