Как да не си вземеш номер 0700 от Теленор

За да си вземеш номер 0700 от Теленор ти казват да направиш запитване към бизнес отдела им. Въпросното запитване го отправих около 23-24 юни, а допълнително се наложи да отправя още две по-натам. Тая част с допълнителните запитвания ще я спестя, защото все още се изнервям като си помисля колко време ми загубиха.
Въпросите свързани с тази услуга и техните отговори отнемат около 5-6 минути физическо време (поне тези, които аз имах).

На Теленор им трябваха 6 или 7 телефонни разговора – всеки с продължителност над 3 минути, в които се мъчеха да ми определят срещи с техен представител (и връзването на тенекия в последствие) и какво ли не още, за да се стигне до това да ми кажат, че струва еди кви си пари, а ако искам да си избера номер ще струва допълнително 360 кинта, а ако искам да е златен номер (4 еднакви + 1 различна цифра – даже не са 5 еднакви) – още 500 кинта. Допълнително въпреки, че клиента, който се обажда заплаща цената за един разговор според плана на оператора си – има и месечна такса от 40 лв., т.е. хем клиента ми ще плаща, хем аз.

Най-важното за мен, което научих е, че като ти се пренасочва към мобилния телефон, там няма да ти изписва, че е пренасочено от 0700, а ще ти изписва директно номера на обаждащия се – факт, който според мен силно обезсмисля услугата. В крайна сметка аз искам да вдигна с една реплика за клиент и с друга за непознат номер, който ми звъни директно.
Другото важно е, че трябва да си прехвърля личните номера да са на името на фирмата със съответните бизнес планове. Ама бизнес плановете са доста по-неизгодни: по-малко минути на по-висока цена.

Та така – близо 4 седмици, 6-7 излишни телефонни разговора и много скъсани нерви за разговор с продължителност от около 5 минути, който можеше да се направи веднага.

ПП: Впрочем не мисля, че логото им е с такава форма случайно.

Posted in Разни and tagged , .