Пивоварната

pivovarnata1

Ваканцията си има край, но макар и тръгнали си от хотела, пътешествието ни щеше да има още едно неочаквано развитие. Подранили с над час на гарата на Бургас и заклещени в една малка ориенталска лудница се чудехме накъде да мръднем да изпием по едно кафе, но не искахме да се отдалечаваме много. Точно срещу гарата се виждаше една доста примамливо изглеждаща градинка и ние се насочихме към нея с идеята, че ако не намерим кафе, то поне ще поседнем под дърветата на сянка и прохлада. Да, ама видяхме нещо приличащо на кафене и се насочихме натам да изследваме. На влизане видяхме, че улицата е Хан Крум №6, което е почти като софийския ни адрес и го приех като добра поличба. Заведението се казваше Пивоварната, което го приех като още по-добра поличба – в крайна сметка с това име няма как да е кофти. Влязохме и започнахме да се настаняваме до първата попаднала ни маса. Някой от персонала, виждайки ни добре сварени в собствен сос ни предложи да слезем на долния етаж, където имало климатик и щяло да ни хареса. Слязохме и наистина ни хареса повече:

pivovarnata8 pivovarnata9 pivovarnata10 pivovarnata15 pivovarnata16pivovarnata13

Този изчистен и семпъл интериор изключително много ми допада. На всичкото отгоре си личи, че е направено с цел да им е удобно и широко на клиентите, а не да се сбута още една маса на всяка цена. Интересна част от интериора е и техниката, която използват за варенето на бирата.

pivovarnata12 pivovarnata14

Тук е време да си дойда на думата и да заговоря за пивото дето варят и за манджичките дето готвят.
За пивото да си призная бях чувал и даже му се бях канил преди време, но понеже все още не го бутилират се бях отказал, защото не бях планирал ходене до Бургас. В последствие пък бях забравил и за пивото и за локацията и общо-взето беше чист късмет, че го открихме заведението. Та пивото е Веритас, варят си го на място и все още не се предлага бутилирано. За съжаление даже отказаха и за влака да ни сипят 2 бутилчици, та трябваше да пробваме бързо каквото успеем.
Заехме се със задачата и се надявам, че сме се справили добре:

pivovarnata3Лимонов радлер, с прясно изцеден лимонов сок – и двамата дето не харесваме лимонови радлери го пихме със страшен кеф, но и няма нищо общо с лимоновите радлери, които ни пробутват обичайно де

pivovarnata4Мичелада – табаско, уорчестър, черен пипер и Веритас специално (препоръчвам с всички възможни крайници)

pivovarnata7Веритас блек енд блонд – Веритас специално с кола (учудващо за съставките е изключително приятно питие)

pivovarnata6Аз си поръчах задължителните миди черупкиpivovarnata11И този страхотен сандвичpivovarnata5А пък половинката естествено премина директно на десерта

Като цяло искам да препоръчам това заведение за включване в следващото издание на книжката на Стоте национални кръчми. Кухнята и обслужването са на нивото на най-добрите заведения в списъка, а бирата – бирата е много по-добра, неописуемо по-добра.

Posted in Кръчмонавтика and tagged , , , , .