PR

Оня ден (вторник, 2-ри август, 2016 г.) се прибирах вечерта от Люлин към вкъщи. На спирката на бул. Сливница забелязах 3 камионетки на жандармерията и реших, че провеждат акция в района. Слязох на следващата спирка (Лъвов мост) с идеята да се прекача на някакъв трамвай, с който да се прибера.
Изведнъж – нинджа. Сирени, 5-6 патрулки отпред блокират бул. Мария Луиза при първата пряка, обръщам се и виждам колите на жандармерията и още няколко патрулки блокират булеварда от другата страна преди моста, търчат много полицаи насам-натам. Приближих се до един и го питах дали ще пропускат трамваи или да тръгвам пеша, каза, че сигурно ще ги пропускат, но по-късно.
Дюнерджийницата дето е там е място, където се събират всякакви по-мургави екземпляри от арабски произход и с право предположих, че те са таргет групата на акцията. Като човек, който минава сравнително често от там, оценявам нуждата от такива акции и се позарадвах, че се прави нещо, но радостта ми беше много краткокрайна:

  • Бяха си извикали екип от bTV, който да отразява акцията – очевидно ставаше дума за евтин PR;
  • Полицаите обикаляха доста некоординирано и макар да бяха строили мургавите младежи, постоянно се чуваха подвиквания от типа на „Пешо, ти тоя провери ли го?“, „Не съм, ама питай Иван дали го е проверил.“, „Иван не знае и каза да те питам теб“;
  • Случайно попаднал като мен в центъра на събитията, холандски гражданин се размина с ареста на косъм – въпреки репликата „Айде тоя като е холандец да го водим в районното“;

Като цяло – доста жалка картинка.

bTV ме интервюираха, но доста от нещата, които казах са изрязани, та затова реших да ги напиша тук.
За начало това, което са оставили също е изрязано по такъв начин, че ми се променя много значението на думите: 2 акции за 7-8 месеца са като игра на лотария – ако се цели залавянето на определено лице, ще е чист късмет да го улучат с такава акция.
Много ми липсва въпроса на репортерката „Вас провериха ли ви?“ и моето „Не“. Един вид минах транзит през цялата акция, говорейки си с полицията и холандеца, никой не ми поиска документ, никой не ме провери. Ко праим, ако точно аз носех 3 пръчки динамит?
Вярно е, че има патрулка, която кеси на това място горе-долу всяка вечер. На броени метри (2-3) от тая патрулка съм виждал проститутки да си предлагат услугите, а в някои вечери съм засичал съответните момичета и да си говорят с хората в патрулката най-приятелски и спокойно.
Ей тия неща ме карат да мисля, че това беше просто евтин PR. От най-евтиния. Преоценен.

В материала на bTV пише, че Икономическа полиция е проверявала дюнерджийницата. Аз понеже вечер хапвам в тая дюнерджийница искам да отбележа, че за последната година съм получил тамън 1 (един) фискален бон. Предполагам, че и това е причината собственика да твърди, че бизнеса му е даже повече от успешен.

Чух двама полицаи да си говорят, че са арестували някакъв със заповед за задържане, та все пак очевидно е имало и някаква реална полза.

Снимка: bTV, Теодора Трифонова

Posted in I shit you not..., Фейспалмове and tagged , , , , , , .